Energetski certifikat je dokument kojim se na pregledan način predočavaju energetska svojstva zgrade (grijanje, stolarija, kvaliteta zidova, klima…) i koji ima propisani sadržaj i izgled, a izdaje ga ovlaštena osoba.

Energetski razred grafički se prikazuje na energetskom certifikatu stambene zgrade strelicom s podatkom o specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje za referentne klimatske podatke izraženoj u kWh/(m²a) na sljedeći način:

Prema Zakonu u gradnji (Narodne Novine, broj 153/13), vlasnik zgrade, odnosno njezina posebnog dijela dužan je:

 

    -prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing   zgrade ili njezinoga posebnog dijela pribaviti energetski certifikat

    -kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga predati    energetski certifikat ili njegovu fotokopiju

   -energetski certifikat predočiti mogućem kupcu, najmoprimcu, zakupcu,  odnosno primatelju leasinga

    -u oglasu za prodaju, iznajmljivanje, davanje u zakup ili davanje na leasing zgrade ili njezina posebnog dijela koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade.

 

   Kategorije zgrada koje se mogu izuzeti od primjene minimalnih zahtjeva energetske učinkovitosti kao i obveze energetskog ceritficiranja su zgrade koje se koriste u vjerske svrhe, samostojeće zgrade korisne površine manje od 50 m2 i sl.

 

 

    Sukladno gore navedenom zakonu, Vilenica d.o.o. kao agencija za posredovanje u prodaji nekretnina dužna je javno izložiti energetski razred pojedine nekretnine, pa naše sadašnje i buduće klijente molimo da nam kopiju EC-a pošalju nakon ishodovanja.